[...] nam, że w przypadku zawodników trenujących z umiarkowaną lub/i wysoką intensywnością, a z taką mamy do czynienia w przypadku wojowników, ilość kilokalorii (kcal) na kilogram masy ciała dziennie powinna zawierać się w widełkach od 40 do 70. Oczywiście im treningów będzie więcej, będą dłużej trwały i będą charakteryzowały się [...]
[...] jazdy z intensywnością 75% VO2 max wykonali 6 minutowych sprintów z intensywnością 125% VO2 max (z przerwą 1 minuta). W ciągu 12 h po wysiłku mężczyźni spożyli ok. 3000 kcal: 65% węglowodanów 20% tłuszczy 15% białka Węglowodany pochodziły z 4 źródeł: glukoza maltodekstryna (polimer glukozy, o szybkiej kinetyce; główny składnik „carbo”) [...]
[...] Mieli wydatkować 7 W na kg masy ciała. Wyniki stężenie IL-6 wzrosło dwukrotnie po leżeniu w wodzie i czterokrotnie po treningu na rowerku, wydatek energetyczny wzrósł o 60 kcal na godzinę przy leżeniu w wodzie (80%) i wzrósł o 550 kcal dzięki treningowi na rowerku (720%), łącznie, leżąc w wodzie wydatkowano ~2.3 kcal na minutę, czyli ~138 kcal [...]
[...] się tkanki tłuszczowej, możesz rozważyć znacznie większą podaż kalorii, niż jest to zwykle zalecane. W jednym z badań niektóre osoby nie tyły nawet przy nadwyżce rzędu 1000 kcal dziennie. Widzę tu jednak dwa problemy. Po pierwsze: nie mogą być to produkty niskiej jakości. Co z tego, iż „podbijasz kalorie” lodami, czekoladą, frytkami, sokami, [...]
Niezwykle często spotykam się z pytaniami, „jak spalić tkankę mięśniową”. Tego rodzaju kwestie poruszają oczywiście głównie przedstawicielki płci pięknej. W 99% przypadków kobietom wydaje się, że muszą coś zmienić w swoim ciele. Wielokrotnie w badaniach naukowych kobiety wybierały jako idealne i najbardziej atrakcyjne dla mężczyzn te sylwetki, [...]
Odchudzanie jest ściśle związane z wprowadzeniem restrykcji kalorycznych. Dieta redukcyjna to nic innego jak planowane, stopniowe "zagładzanie" organizmu w celu zmuszenia go do poboru energii zgromadzonej w ciele (w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej). Musimy jeść mniej kalorii, niż wydatkujemy na co dzień, aby nasze ciało stawało się stopniowo [...]
Na drodze do uzyskania szczupłej sylwetki mogą stanąć rozmaite przeszkody. Część z nich jest oczywista, inne nie są takie proste do dostrzeżenia, szczególnie jeśli ktoś się na tym nie zna. Wiele osób korzysta z porad rozmaitych dietetyków, trenerów, znanych w danym momencie zawodników. Wystarczy zadać sobie pytanie, czy jeśli ktoś ma objąć [...]
Jesteś przekonana, że robisz wszystko dokładnie tak, jak należy, a efekty ciągle nie są zadowalające. W dzisiejszym artykule znajdziesz pięć najczęściej popełnianych przez kobiety błędów, które nie pozwalają im osiągnąć założonego celu. Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z nich. Zachowaj otwarty umysł! Bądź otwarta na inne rodzaje aktywności, [...]
[...] umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy”. W diecie obliczonej na 2000 kcal dziennie dostarczane jest 20-50 g węglowodanów dziennie. Rozkład makroskładników w diecie ketogenicznej: 30%-35% białka 5%-10% węglowodanów 55%-60% tłuszczu Z kolei w [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] 25,3% badanych stanowili mężczyźni, były to w większości silnie utuczone kobiety (prawdopodobnie powinny ważyć 20-30 kg mniej). Stosowano: nic — grupa kontrolna dietę (- 600 kcal w stosunku do zapotrzebowania) dietę (- 600 kcal w stosunku do zapotrzebowania) i trening aerobowy + klasyczne ćwiczenia dietę (- 600 kcal w stosunku do zapotrzebowania) [...]
Otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca, wpływając negatywnie na jakość i długość życia. Przyrost masy ciała jest wynikiem braku balansu między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkiem energetycznym. Chociaż czynniki te można łatwo skorygować przez restrykcyjne podejście do diety oraz zwiększenie poziomu [...]
[...] mg magnez 32,2 mg fosfor 62,5 mg potas 448 mg sód 73,2 mg cynk 0,4 mg miedź 0,2 mg mangan 0,3 mg selen 0,8 ug Wartości odżywcze: W 100 g słodkich ziemniaków znajduje się 114 kcal. węglowodany 27 g (w tym 6 g cukrów prostych i 4 g błonnika) tłuszcz 0 g białko 2 g Plusy: ogromna zawartość karotenoidów-377% dziennego zapotrzebowania, większa [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
[...] po wykluczeniu pierwszych 4 lat obserwacji ryzyko nie było istotnie związane ze spożyciem drobiu, ryb lub mleka po zastosowaniu symulacji i modeli: zastąpienie 100 kcal pochodzących z mięsa czerwonego i przetworzonego, 100 kcal pochodzących z tłustych ryb, jogurtu, sera lub jajek wiązało się z około 20% niższym ryzykiem choroby [...]
W dobie Internetu problemem nie jest ilość, ale jakość informacji. W swoich opracowaniach zawieram dane pochodzące z renomowanych źródeł, książek, badań naukowych, czasopism, baz danych. Staram się kilkukrotnie weryfikować każdą informację, w odrębnych miejscach. Niestety, autorzy filmów, tekstów czy nawet popularnych książek nie zadają sobie tyle [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]